De vervuilende kledingindustrie

De kledingindustrie is één van de vervuilendste industrieën in de wereld. Dan hebben we het voornamelijk over de fast fashion. Voor veel mensen is de verleiding groot om steeds weer nieuwe kleding te kopen, om het vervolgens gelijk weer af te danken. Je hebt misschien al gezien dat Second Plan(t) ook plantenpotten heeft die gemaakt zijn van oude kleding. We zullen je hier uitleggen waarom het van belang is dat we iets tegen deze vervuilende industrie doen.

Wat is fast fashion precies? Deze tijd wordt er steeds meer kleding gemaakt, want we kopen ook meer kleding. Bijzonder is dat we eigenlijk niet meer kleding dragen, dan eerst. Bijna wekelijks komen er nieuwe collecties uit en de kleding wordt vaak gemaakt in grote aantallen geproduceerd, in lagelonenlanden. De productie is schadelijk door het gebruik van veel water, energie en chemische stoffen. Door de lage prijzen worden we snel verleidt om toch weer iets nieuws te kopen. Vaak blijven deze kledingstukken ongedragen in je kast hangen. Kijk zelf eens in je kledingkast! Zijn er kledingstukken die je nog nooit gedragen hebt? Het zal je verbazen!

Free Foto Van Kortingsteken Stock Photo

Door de grote hoeveelheden die gemaakt worden ontstaat er een groot probleem. Dit probleem is de textiel afval. Dit groeit ieder jaar, omdat we niet weten wat we met de kleding aan moeten. De kleding die we niet meer willen, sturen we terug, gooien we in de prullenbak of in de textielcontainer. Als we het terug sturen, wordt het vaak niet teruggenomen door de fabrikant. Het is goedkoper om het op een grote kledingberg te dumpen. Die kledingbergen zijn slecht voor de natuur en bij verbranding komen er chemische gassen vrij.

Natuur in gevaar​​​ foto

Met deze informatie willen we je bewust maken van de gevolgen van fast fashion. We willen je er bewust van maken om nog een keertje na te denken voor je een kledingstuk koopt. Ook is het belangrijk om na te denken over waar het kledingstuk vandaan komt. Wij proberen de kledingafval berg te verkleinen, door de weggegooide kledingstukken een nieuw leven te geven. Alleen samen kunnen we er een mooiere wereld van maken!