Waar gaat al ons afval nou eigenlijk naar toe?

Waarschijnlijk gooi jij het meestal in de prullenbak, komt het in de afvalcontainer en wordt dit eens per maand opgehaald. Dit gebeurt lang niet overal en afval is daarom een groot milieuprobleem.

 

Afvalberg oude blikjes

 

Er is ontzettend veel afval in de wereld en er wordt verwacht dat dit nog meer zal stijgen. Er zijn in de wereld grote afvalbergen van plastic, kleding en nog veel meer. Je hebt vast ook wel gehoord van de plasticsoep. Dit is een grote hoeveelheid plastic en ander afval in de oceanen en zeeën, dat op bepaalde plekken ophoopt. Dit zwerfval heeft slechte gevolgen voor natuur, mens en dier. Maar waarom dan precies?

Mensen ergeren zich voornamelijk aan afval en voelen zich minder prettig en veilig in deze gebieden. Dieren eten afval op en kunnen erin verstikken. Kleine deeltjes plastic in de zee worden opgenomen in vissen, schelpen en andere zeedieren. Via de voedselketen kan dit weer op ons eigen bord belanden. Het afval kan ook worden opgenomen in de grond en wordt daardoor vervuilt. Afval heeft ook een hele lange tijd nodig om af te breken. Bepaalde afval zoals plastic en glas zal nooit helemaal van de aardbodem verdwijnen, dit zal alleen verbrokkelen in kleine stukjes en blijft daardoor schadelijk.


Deze beelden uit Mexico spreken voorzich.

In Nederland wordt hier al veel aandacht in gestoken en wordt er veel moeite in recyclen genomen. Dit gaat niet in alle landen op deze deze manier, denk aan de ontwikkelingslanden. Hier is vaak nog geen goede afvalverwerking en vind op het land, in de zee en op het strand ontzettend veel afval.

Met onze woonaccessoires willen wij een steentje bijdrage aan dit grote milieuprobleem. Het afval komt niet terecht in het milieu maar wordt verzameld door de medewerkers van onze fabriek. Zij toveren dit om tot kleurrijke plantenpotten. Hiermee zorgen wij ervoor dat de afvalbergen niet vergroten en streven we naar een duurzame wereld.