Recyclen en upcyclen!

 

Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien, houden wij ons veel bezig met recycling en upcycling. Hiermee willen wij ervoor zorgen dat afval niet meer gezien wordt als ‘afval’, maar als materialen waarmee je producten een nieuw leven geeft. Hierdoor kunnen we samen de afvalbergen op de wereld verkleinen en een mooie wereld creëren, zonder zwervend afval.

De woorden: recyclen en upcyclen, komen je waarschijnlijk al bekend voor. Maar wat betekent dit nou precies? En waarom is dit zo belangrijk?

Recyclen is als een product, dat op dat moment als afval wordt gezien, deels of helemaal wordt verwerkt tot een geheel nieuw product. Het betekent eigenlijk het hergebruiken van materialen. Voor recyclen heb je afval nodig en van die grondstoffen worden nieuwe creaties gemaakt.

 

Upcyclen is een manier van recyclen en dan een stapje verder. Dat betekend dat het product dat gerecycled wordt na de verwerking nog steeds dezelfde of misschien wel betere kwaliteit heeft. Het product dat niet meer bruikbaar was wordt een nieuw product dat meer waarde heeft. Upcyclen gaat ook goed samen met circulaire economie, waarbij hergebruiken en goed kwaliteit eindeloos zijn.

 Het is belangrijk dat we blijven reclycen en upcylen, waarom? Door recyclen en upcyclen hebben wij minder nieuwe grondstoffen nodig, deze hoeven dus niet meer gemaakt te worden. Dit gaat de CO2 uitstoot tegen en besparen we de grondstoffen die we nog hebben.

Nog een reden is dat we de bossen en de natuur kunnen behouden. Bossen en natuur worden vaak opgeofferd om nieuwe gronden te creëren voor nieuwe grondstoffen. Door minder vraag naar nieuwe grondstoffen, zal er minder landbouwgrond nodig zijn en kunnen we blijven genieten van de natuur!

De opwarming van de aarde wordt ook vaak aangekaart. Goed nieuws! Met recyclen en upcyclen gaan we ook dit probleem tegen. Dit komt doordat recyclen en upcyclen minder energie kost, dan nieuwe grondstoffen produceren. Het broeikaseffect kunnen wij dus samen verminderen.

En zoals wij in het begin al vertelden, wij kunnen hiermee de afvalberg verminderen.

 

Genoeg redenen om voortaan te kiezen voor gerecyclede en upcyclede producten. Iedere bijdrage is al één stap dichterbij een duurzamere en mooiere wereld, zonder zorgen!